Daniel Băluță, primarul Sectorului 4, a vorbit la GÂNDUL LIVE despre măsurile de prevenție a coronavirusului și viitoarea testare a bucureștenilor pentru Covid-19.
„Din punctul meu de vedere, scenariul 4 presupune ca măsurile de prevenție trebuie intensificate. Am început o amplă operațiune de dezinfecție, realizată la nivelul tuturor scărilor de bloc din sectorul 4. Vom începe să implementăm dispozițiile ordonanței militare și vom distribui către cetățenii Sect 4 dezinfectanți.
Noi folosim o substanță biodegradabilă, vă spun că sunt medic, nu substanțe pe bază de clor. Oamenii s-au bucurat că am dezinfectat. Probabil că vom schimba multe lucruri după ce scăpăm de covid. În acest moment critic avem nevoie de măsuri energice, chiar dacă ar trebui să contribuie și alți oameni la acest demers.
Trebuie să reușim măsuri energice de prevenție. E un lucru bun și pentru dvs și pentru oricine trăiește aici. Nu așteptăm de la nimeni să facă în locul nostru. Profesia de medic m-a determina să îmi dezvolt răbdarea. Oamenii s-au conformat în majoritate covârșitoare. Excepțiile sunt sancționate drastic! Zilnic, chiar dacă amenda e mică, dăm amenzi de peste 30.000 de lei, chiar dacă amenzile sunt de 50-100 lei.
Cei mai mulți oameni se conformează. Aș vrea să dau câteva lămuriri. Am discutat cu dl. prof. Streinu Cercel are legătură cu un studiu proactiv. E vorba de 2 teste pe care ar trebui să le facem: unul evaluează dacă omul testat a fost sau nu infectat, iar celălalt evaluează dacă este în momentul de față infectat. Nr de oameni din eșantion este la 10.500, evaluați în funcție de 2 criterii: locație și vârstă. Testarea va începe undeva miercuri sau joi.
E o măsură proactivă, pentru că se dorește a se afla care este mersul virusului în comunitate. Odată cu identificarea acestui mers, pot fi identificate focare la nivelul comunității. Să zicem o stradă, unde trebuie să luăm anumite măsuri.
Dacă discutăm de 10.500 de teste, dacă împărțim la 6 sectoare, vin 1.500 de subiecți ca și medie pe fiecare sector. În sectorul patru sunt 237 de străzi, numărul oamenilor este rezonabil. Nu înseamnă o aglomerare sau nerespectarea unor norme.
Cu tristețe vă spun că avem cazuri sociale, unii oameni care nu mai au bani pentru alimente. Așa ceva nu trebuie să existe în România. Începând de mâine ajutăm concret aceste familii în primul rând cu bani, pentru că ei știu mai bine de ce au nevoie zilnic. Vorbesc despre un număr de 50 de familii până acum, oameni fără proprietăți, fără job, cu doi copii, care nu au nimic de pus pe masă. Comunitatea îi va sprijin în acest sens!”, a declarat Daniel Băluță la GÂNDUL LIVE.